Ordning: två små hemmabarn

Ett lättstädat hem

Alla med små barn vet hur snabbt det blir stökigt och smutsigt hemma. Jag älskar att städa och vill ha allt på sin plats -men måste acceptera att det inte alltid går. Däremot finns det vissa saker vi gjort för att få hemmet snabb- och lättstädat!

  • Korgar för leksaker: Ett snabbt och bra sätt att få undan mängder med småsaker är korgar. Välj gärna korg eller tyg som material så minskar ni skrammelnivån, och ha inte för många småkorgar.
  • Lär barnet att plocka undan: Att städa behöver inte vara en stor grej, det kan också vara en lek eller del av alla lekar. Var konsekvent med att själv plocka upp och ställa tillbaka -och med vilken plats vilka saker ska vara på! Om barnet oftare ser gosedjuren på golvet än i sängen kommer det ju vara där de i deras huvud hör hemma. Jag gör ett ordentligt ryck och städar upp allt vid vila och när M går och lägger sig för natten.

  • Få möbler på golvet (eller möbler utan ben): Detta underlättar något enormt så man snabbt kan dammsuga av, och så slipper man ligga med kinden mot golvet och ett skohorn i handen för att fiska fram alla små leksaker som krupit in under hyllorna.
  • Inga stora mattor: Små mattor som med en hand kan ruskas av och som får plats i en vanlig tvättmaskin är guld värt.
  • Släta skåpluckor: En större insats möjligen, men i vårt nya kök valde vi släta fronter utan vanliga handtag, för att man snabbt och enkelt skulle kunna torka av. Av samma anledning måttbeställde vi bänkskiva och valde stänkskydd istället för kakel -inga skarvar och fogar att skura!
  • Tvättservetter: Både barnservetter och städservetter med lite medel i är superbra för typ ALLT. Vi har en hel låda full för att aldrig bli utan, då är det alltid snabbt gjort att torka av trappen, fönsterbrädan, sophinken -you name it.

  • Småsakslekar på olika platser: Legolådan och leksaksköket behöver inte vara placerade precis bredvid varandra. Självklart kan man ändå låna några bitar till köket för att göra Legosoppa, men blandas de inte konstant sparar du tillslut timtal på att slippa sortera småsaker. Dessutom blir det mer spännande när man väl väljer att kombinera lekmaterial!
  • Mystält: Vi har både tält, madrass och kuddhörna för att ha platser att varva ner på överallt. I köket finns dock den bästa lösningen, där har Matilda sitt tält fullt med kuddar, plädar, gosedjur och böcker. I just ett kök är det så skönt att alla sådana saker hålls inom tältets väggar och inte råkar hamna i en lingonsyltspöl innan den hunnit torkas upp.

Har du några tips på hur man underlättar städningen hemma när man har småbarn? Kommentera gärna!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats