En enkel kaka med det lilla extra! Kakan blir porös och fluffig, och täcket knäckigt och segt med en liten kick.
Kardemummakaka med salt tosca
175*C, 15+45minuter
Ingredienser
- 2 dl mandel
- 1 dl valnötter
- 1 dl hasselnötter
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk malen kardemumma
- 100 g smält och svalnat smör
- 0,5 dl mjölk
- Ströbröd
- 100 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 krm havssalt
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk sirap
- 2 msk mjölk
Gör så här
Börja med att förbereda nötterna till toscatäcket. Valnötter och hasselnötter gör sig bäst om de rostas en stund i ugnen och sedan ”frasas av” det värsta av det bruna skinnet. Mandeln ska skållas och skalas. Ställ sedan nötterna åt sidan och börja med kakan.
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner. Vänd sedan ner smöret och när allt är väl blandat, vänd ner mjölken. Smörj en springform med lite smör och bröa med ströbröd, för enkelhetens skull kan ni även ha ett bakplåtspapper i botten men skippa inte ströbröden, de bidrar med textur och smak. Häll i den ganska lösa smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 25 minuter.
Under tiden som kakan står i ugnen är det dags att koka toscasmeten. Lägg smör, socker, salt, vetemjöl, sirap och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Häll i nötterna och rör försiktigt tills smeten har börjat få färg. Ställ åt sidan.
Ta ut kakan ur ugnen, häll på toscasmeten och grädda högst upp i ugnen i ca.20 minuter eller tills toscan har fått fin färg och bubblor i kanterna.
Låt svalna och vänd upp på fat.
Senaste kommentarer