Ordning: två små hemmabarn

LÄSLOV -11 boktips!

”Höstlov” är tydligen en gammal term nu, och denna vecka heter Läslovsvecka! Jag älskar att läsa, och gör det alldeles för lite som vuxen, det är mest på semestrarna det blir av. Däremot läste jag mer när jag var liten, och älskar än idag barnböcker! En dröm är ju att få teckna och skriva egena barnböcker, men tills dess tänkte jag tipsa om några klassiska böcker som jag känner att vi MÅSTE ha i bokhyllan tills lillan blir gammal nog!

  1. Flaxa med vingarna Ett krokodilägg hamnar i ett fågelbo. En rolig och jättefin bok om att vara annorlunda och älskad ändå!
  2. Karius och Baktus Bästa boken för att uppmuntra noggrann tandborstning! Lite skrämseltaktik kanske, men på ett gulligt sätt 😉
  3. Sylvester och trollstenen En bok som har mycket sentimentalt värde för mig, det var alltid pappa som läste den boken för oss. Så pass så att jag skulle vilja döpa en ev. son till Sylvester! Åsnan Sylvester förvandlas till en sten och hans föräldrar sörjer att han är borta, men framför allt är det man tar med sig magin som kan finnas i en vanlig liten sten och lyckan när de återförenas! (Länken går till en engelsk version av boken, den svenska verkar inte tillverkas för tillfället men finns att hitta begagnat)
  4. Solägget Elsa Beskow är en STORfavorit för mig, och Solägget tycker jag är hennes mest magiska och fängslande bok. Skogsvarelser att leta efter mellan träden när man är ute i skogen och betydelsen av något så litet som en vanlig apelsin!
  5. Var är min syster? Sven Nordqvist är en annan storfavorit, mest känd för Pettson och Findus-böckerna. ”Var är min syster?” är den av hans böcker som centrerats mest kring bilderna och inte texten, och dessa bilder är magiska! Man kan sitta och titta på varje bild länge, länge, och upptäcka nya komiska detaljer varje gång man öppnar boken.
  6. Vems bebis? En snyft-framkallande vacker historia om självlarheten och kärleken bakom adoption och förälder-barn-kärleken.
  7. Ludde och Någon En hysteriskt rolig klassiker, så underbar i all sin enkelhet. Läs en något längre recension jag gjort om Ludde och Någon HÄR.
  8. Madicken Självklart ska någon Astrid Lindgren-bok finnas med på listan också. Jag är tyvärr ett större fan av filmerna än böckerna, och ska de läsas så lyssnar jag helst på Astrids röst till texten. Är det dock några böcker som gör sig bra i text så är det Madicken-böckerna, det är så många härliga ord och skildringar med.
  9. Grodan och fågelsången ”Döden” är ett svårt begrepp för barn, och ett ännu svårare för vuxna att förklara, I Grodan och fågelsången hittar Grodan och hans vänner en död fågel och säger farväl till henne på ett väldigt fint sätt, sedan dyker en ny fågel upp. ”The Circle of Life” på ett väldig odramatiskt och barnvänligt sätt.
  10. Olssons pastejer En bok som ger en känslan för hur vördnadsfullt ett hantverk kunde göras förr i tiden, och hur hemskt egoism och slöseri är.
  11. Else-Marie och småpapporna En komisk bok om Else-Marie som istället för en stor pappa har sju små. För mig är det bilderna som gör mer än halva boken (inte minst inneromslaget som är täckt av marmeladstänger) men jag kommer också ihåg den äckel-blandade förtjusningen jag kände redan som liten över att Else-Maries mamma hade sju makar. Speciellt när de alla badar tillsammans i slutet av boken.

Dessa böcker betyder mycket för mig, och de flesta har varit en stor del av min uppväxt. Att få försvinna in i en boks magi eller hitta hem i en välbekant saga är helt underbart och borde alla barn förunnas. Alla beskrivningar har en länk, de flesta via vilken du kan köpa boken, men alla böcker jag har listat säljs inte längre. Du kan hitta böckerna begagnat på andrahands-bokhandlar, men glöm inte bort den underskattade guldgruvan som vårt lands bibliotek är!

IMG_1931 IMG_1932

 

Älska barnböcker <3

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats