Kyrkogårds-chokladmousse
50 st, 90min + 60min i kyl
En dödligt god dessert gjord av två olika typer av chokladmousse och med marsipan på toppen! Görs med fördel i stor skål eller som här, i shotglas.
Ingredienser
Mousse 1
- 200 g mörk choklad
- 1 dl strösocker
- Rivet skal från en apelsin (ekologisk)
- 4 äggulor
- 4 dl grädde
Mousse 2
- 5 dl grädde
- 1,5 dl Oboypulver
Dekoration
- 1/2 dl kakao
- 100 g marsipan
- Svart karamellfärg
- Röd karamellfärg
Gör så här
Dekorationer
- Färga och forma marsipanen till gravstenar, zombie-armar, benknotor och stenar. Måla (med tandpetare eller små penslar avsedda för bakning) detaljer så som text och blod.
- Låt färgen torka ordentligt, samt marsipanen stelna lite. Jag lät mina stå (i rumstemperatur) över natten.
Mousse 1
- Hacka chokladen fint och smält över vattenbad.
- Ta av chokladen från värmen och rör ner socker samt apelsincest. Chokladen kommer att se grynig ut, men det är tillfälligt.
- Vispa 3 1/2 dl grädde i en separat skål.
- Använd elvisp för att hastigt röra om i chokladblandningen medan du har i en äggula i taget.
- Vispa ner 1/2 dl ovispad grädde i chokladblandningen.
- Vänd försiktigt ner grädden lite i taget i chokladblandningen. Den kommer bli ganska lös, men stelnar så småning om.
- Låt stå i kyl minst en timme.
Mousse 2
- Vispa grädden tillsammans med Oboypulvret till en fast och fluffig mousse.
- Ställ i kyl minst 15 minuter.
Montrering
- Häll upp mousserna i varsin sprits med stjärntyll eller liknande.
- Varva mousserna i serveringsglasen, avsluta med att spritsa en slät yta (görs genom att lägga lite extra tryck) eller dra en kniv/slickepott längst med kanten på glaset/skålen.
- Pudra kakao över ytan på moussen.
- Fördela dekorationerna jämnt.
Senaste kommentarer