Idag blev det en maffig chokladkaka till kaffet. Med ett salt kolatäcke, vaniljgrädde och färska jordgubbar kan man nog till och med kalla den tårta. Något för midsommar kanske?
Ingredienser
Chokladbotten
- 2 ägg
- 1,5 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 5 msk kakao
- 1 krm salt
- 100 g smält smör
Kolatäcke
- 3 dl grädde
- 1,5 dl ljust muskovadosocker
- 1,5 dl ljus sirap
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 75 g smör
- Salt efter smak (ca 1 krm)
Gör så här:
Chokladbotten
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Blanda resten av de torra ingredienserna, sikta och vänd ner dem i äggsmeten.
- Vänd ner det smälta smöret.
- Täck botten av en springform (ca 22cm i diameter) med bakplåtspapper, smörj och mjöla sidorna. Häll ner smeten och bre ut den så mitten är tunn och smeten går upp en bit på sidorna.
- Grädda på 200 grader i 20 minuter. Låt svalna.
Kolatäcke
- Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull.
- Koka upp och låt sjuda ca 30 min, tills smeten precis klarar kulprovet.
- Låt svalna lite och smaka sedan av med salt.
- Bred kolan i mitten på chokladkakan och ställ kallt fram till servering.
Servera med färska jordgubbar och grädde vispad med vaniljpulver.
Senaste kommentarer