Ordning: två små hemmabarn

Jul 2015

Julen 2015 hade vi tänkt ha hem hela tjocka släkten till oss för första gången. Tyvärr kunde inte någon av mina syskon vara med så sådär en månad innan dopparedan ändrades planerna och vi flyttade hela kalaset hem till svärföräldrarna. Mina föräldrar hakade på och så blev det bra i alla fall, vi fick fira med bådas familjer till viss del åtminstone.

Mitt bidrag till julbordet var knäckebröd, kokostoppar, Mozartkulor, kardemummafudge, rödkål, rödbetssallad, grönkålspaj och revbensspjäll.

IMG_7615

Knäckebröden blev bra, men jag saknar det recept jag brukade gå efter när jag bodde hemma. De skulle jäsa i två omgångar, gräddas superhastigt, var bara smaksatta med brödkryddor och så blev det superhårt! Det receptet har jag tappat bort :/ så jag provar mig fram efter ett som är minst lika bra. Den här gången använde jag  ett recept från Söta Saker. Jag använde lika delar anis, kummin, ingefära och  fänkål och så lät jag bröden torka ordentligt på låg värme med ugnsluckan lite på glänt.

Kokostopparna är med saffran och apelsincest och jag utgick från det här receptet men dubblade mängden apelsin, minskade på storleken så att det blev 35 st, och doppade bottnarna i mjölkchoklad. Jag älskar dem, men de gick inte alls bra på fikat, folk var väl inte sugna på kokos 😛 ingen smakade.

Mozartkulor gör jag med dubbelnougat, marsipan och mörk choklad. Normalt sett. Det tycker jag är godast. Det här var dock andra gången i jul som jag gjorde detta godis och då körde vi på lite omväxling. Det blev dubbelnougat, mandelmassa smaksatt med calvados och doppat i mestadels mjölkchoklad. Mycket mer likt originalet, och gott. Dessa gick åt bra (men jag tror det till 90% var makens förtjänst 😉 )!

Ernst kardemummafudge var god men på tok för söt. Och lite parfymig. Rekomenderar den ändå som något lite annorlunda, men en dubbel sats behövs verkligen inte :S

Rödkål är något sånt som vi alltid har köpt färdigt, men inte sen jag träffade min man. Nej, nej, nej. Det ska kokas hemma, och det ska kokas på Farmors vis! Problemet är bara att jag har aldrig smakat farmors rödkål, och hon har inget recept att dela med sig av. I år lyckades jag tydligen i alla fall. Riiiiiikligt med ättika ska det vara! Det var lättare i år när maken kunde vara med och smaka av ibland, den lyxen har vi inte lyckats med förut 😛

Rödbetssalladen köpte vi färdig, det är ändå i stort sett bara jag som äter den, och jag gillar den affärsköpta!

Grönkålspaj har jag som tidigare avstått mycket från kött älskat på julbordet… Men inte i år 🙁 det finns för mycket annat man vill få plats med och paj bortprioriteras. Den får bli middag ikväll i stället, för nästan hela pajen är kvar, och god är den faktiskt!

Sen var det revbensspjällen. Åååh, det var gott i år! Jag tycker om kött mer och mer och det här var ljuvligt. Jag följer Leila Lindholms recep till punkt och pricka för det är så jäkla bra! …men jag dubblar mängden glaze 😛 Förra året hade vi tunna revben och det blev bra, i år tjocka och det blev ännu bättre. Testa! Det går inte att misslyckas!

Lite julbilder som inte har liiiika mycket med mat att göra…

Nästa jul är vår, och då blir vi 22 personer, som det ser ut nu 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats