EC (Elimination Communication) betyder i korta drag att man lär sig läsa av barnets singnaler och rutiner och låter henne kissa och bajsa i handfat, potta eller toalett. Vi är inte jättepålästa, så långt har vi inte kommit. För oss känns det naturligt att stötta Matilda när hon ska bajsa (det är ju inte alltid det lättaste för en bebis) och att om vi kan, inte ”tvinga” henne till att göra på sig.
Vi började med att ”betinga” redan på sjukhuset. Det betyder att vi gjorde samma ljud varje gång hon kissade och bajsade. Vi säger ”kssss” respektive ”eh-eh-eh”, men där kan man välja vilka ljud man vill bara man är konsekvent.
Nu mera ”grodhåller” vi Matilda över handfatet vid varje blöjbyte och när vi märker att hon behöver kissa eller bajsa. Vi gör betingningsljuden och hon gör sitt. Vi fångar det allra mesta så, det händer bara nån gång om dygnet att hennes blöja faktiskt är tung, oftast är det bara något litet stänk och många gånger om dagen är den torr. Bajsar gör hon alltid i handfatet med få undantag.
Befriande men med ett par biverkningar. I fredags kom lite bajs i handfatet och så trodde jag hon var klar, innan vi hann reagera bajsade hon sen mer o blöjan och blev tokledsen tills jag hade tagit bort det. Hon står inte heller ut med en kissig blöja alls länge. På samma sätt kan hon hålla sig istället för att kissa, vilket blev jättedumt när grannarna borrade så vi inte kunde vara i badrummet på en hel dag. Ungen kissade inte på sex timmar.
Hand i hand med EC går tygblöjor och blöjfrihet. Jag ville ha tygblöjor och har letat och letat efter rätt ”system” för oss (det finns så många olika sorters tygisar!) men hittade inget optimalt. EC:andet är fokuset och blöjorna får inte komplicera det. Sen läste jag om blöjfrihet och kände att det var helt rätt för oss -ibland iallafall. Det innebär att man helt enkelt kör utan blöja (bara trosa) och händer det ”olyckor” så händer det. Vi garderar med vätskydd och handduk. Det är sommar, lite kläder och bebisar kissar inga jättemängder iallafall. Blöjfriheten blir ett trängingspass för mig då jag lägger all fokus på att försöka tyda Matildas signaler och det blir samtidigt en jättemysig stund då vi verkligen kommer nära varandra. Matilda älskar det och vill verkligen inte få på sig blöjan igen.
Att EC:a betyder inte att man försöker få barnet tort och blöjfritt så fort som möjligt. Varje kiss i handfatet är en mindre blöt blöja bara, och tiden utan blöja är bara härlig luftning. Det har ändå sina fördelar. Utan kissig och framför allt bajsig blöja slipper vi röd rumpa och en massa sånt strul, hon kissar också sällan när vi är ute och gör något och det är en fördel eftersom man kanske inte har direkt möjlighet att byta.
Utan prestationsfokus, men med stolthet, kan jag säga att vi kissat även utomhus och våra rekord ligger på 12,5 timmar med torr blöja och 2,5 timmar olycksfri blöjfrihet!
Åh jag önskar jag såg signaler för kiss på min dotter men icke! Bara bajs.. Så vi pottar på rutin och när vi ser att det är bajs på bäg. Är det varmt nog är hon utan blöja men då får jag torka hela tiden då hon inte ger minsta lilla signal på kiss ? Dock inget mig emot, tycker bara det är bra att hon får lufta! ?
Vanja Ek -Ja men rutinkissarna är ju en enorm del! ? Ska jag upptäcka när Matilda är kissnödig så måste jag i stort sett stirra på henne, och pottar fler gånger än vad som behövs. Ett tips är att bära på bebisen, de kissar inte gärna ner sina föräldrar av nån anledning, + att man märker om de börjar spänna sig ? Och som du säger, det är ju så bra när de luftar! Vad gör det on det kommer lite kiss?! ❤
Men vad är syftet om inte att barnet ska bli torr så snabbt som möjligt? Dagens blöjor är ju så effektiva att det ska ganska mycket till innan de blir röda väl?
AnnaMaria -Generellt sett så blir EC:ade barn torra snabbare, det är bara det att det inte får bli någon press och stress! Det är bara en bonus om det blir så ? Dagens blöjor fångar fukt jättebra och håller det fuktigt också, tänk dig själv att gå med en blöt binda dygnet runt i flera månader/år… man mår inte så bra där nere tillslut. Det största problemet med moderna blöjor är att barnen inte känner vätan alls lika bra. De senaste åren har åldern då barn genomsnittligen blir torra dubblat och det tros vara pga att blöjorna är så ”bra”.
Jag tycker att det ökar barnets förmåga att lyssna på sin kropp och så känns det bättre att ge barnet möjlighet att slippa göra ifrån sig i blöjan (vilket inte är ett så trevligt alternativ egentligen). Sedan är det också stora miljömässiga och ekonomiska fördelar förstås.