Header Image

Ordning: två små hemmabarn

Hej! Det är jag som är Sofi, jag är 28 år och bor i en förort till Stockholm med min man Simon och våra döttrar Matilda och Emeli, som snart ska bli storasystrar. Matilda föddes 3,5 månader för tidigt, i vecka 25, och Emeli i vecka 35, så vi får se när deras lillasyster dyker upp! I vilket fall blir det alltså tre små döttrar på lite drygt tre år! Här på bloggen kan ni följa vår vardag i vått och tort. Alla barn är hemma med mig om dagarna och vi hittar på en stor blandning av saker. Jag jobbade på förskola innan jag blev mamma och tar mycket inspiration från den verksamheten i vårt vardagsliv och i hur vi byggt upp vårt hem. Jag har, utöver pedagogik, många små intressen och delar med mig av lite av varje. Min dröm är att nån gång arbeta med att skriva och illustrera barnböcker. "Ordning" är mitt sätt att hålla reda på livet och sporra lusten att orda! För frågor eller samarbeten når ni mig på: [email protected]

Dagens pedagogiska

Publicerad,

Vattenlek! Så mycket mer än ”bara lek”.

Matilda älskar att bada, i poolen, badkaret eller med händerna i handfatet. När det är så här varmt är det ett perfekt tillfälle att låta henne plaska ute, det svalkar och det lär.

Som ombyte till de vanligaste vattenlekarna nämnda ovan har jag ett par gånger satt henne i antilopstolen med bricka som vi har på altanen. Där får hon en bunke med vatten och sedan lite olika ös- och måttredskap.

Det verkar så enkelt (och det är det!), men det lär henne så mycket. Hon kommer i en viktig grundkontakt med måttverktyg och mängdskillnader, och ransonerar verkligen med vattnet.

Här är de saker jag håller i åtanke:

  • Begränsad mängd vatten. Fyll inte på bunken om det inte är så att barnet råkat hälla ut vattnet.
  • Begränsad lekstund. Självklart är det OK att tappa fokus och börja hälla ut och plaska, men då är det dags att börja avsluta.
  • ”Fritt” blandat med ”styrt”. Låt barnet upptäcka själv, men redan andra gången ni gör det här får du som vuxen gärna vara med en liten stund. Ös och berätta: ”Decilitern är stor, den fick inte plats i lilla matskeden”, ”Oj, nu försvann vattnet -då har vi inget kvar snart”, ”tom”, ”full”, ”slut” osv.
  • Märkbara skillnader. Det kan vara vettigt att ha stor skillnad på måtten, välj tex matsked och decilitermått snarare är tesked och kryddmått. Att använda samma mått och inte plocka fram ett vitt decilitermått ena dagen och ett rött nästa kan även det hjälpa barnet att fokusera på mängdskillnaden istället för andra skillnader.

Ur läroplanen för förskolan, 2.2 Utveckling och lärande:

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för (…) grundläggande egenskaper hos mängder, antal (…) samt för mätning (…) och förändring”

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin matematiska förmåga att (…) följa resonemang.”

Vill ni ha fler pedagogiska aktiviteter? Klicka HÄR!

PS: Det här är även ett toppen tillfälle att ta av blöjan en stund och låta barnet öva på ”kissnödighet”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *