Header Image

Ordning: två små hemmabarn

Hej! Det är jag som är Sofi, jag är 28 år och bor i en förort till Stockholm med min man Simon och våra döttrar Matilda och Emeli, som snart ska bli storasystrar. Matilda föddes 3,5 månader för tidigt, i vecka 25, och Emeli i vecka 35, så vi får se när deras lillasyster dyker upp! I vilket fall blir det alltså tre små döttrar på lite drygt tre år! Här på bloggen kan ni följa vår vardag i vått och tort. Alla barn är hemma med mig om dagarna och vi hittar på en stor blandning av saker. Jag jobbade på förskola innan jag blev mamma och tar mycket inspiration från den verksamheten i vårt vardagsliv och i hur vi byggt upp vårt hem. Jag har, utöver pedagogik, många små intressen och delar med mig av lite av varje. Min dröm är att nån gång arbeta med att skriva och illustrera barnböcker. "Ordning" är mitt sätt att hålla reda på livet och sporra lusten att orda! För frågor eller samarbeten når ni mig på: [email protected]

Kardemummakaka med salt tosca

Publicerad,

En enkel kaka med det lilla extra! Kakan blir porös och fluffig, och täcket knäckigt och segt med en liten kick.

Kardemummakaka med salt tosca

175*C, 15+45minuter

Ingredienser

  • 2 dl mandel
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl hasselnötter
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 100 g smält och svalnat smör
  • 0,5 dl mjölk
  • Ströbröd
  • 100 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 krm havssalt
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk sirap
  • 2 msk mjölk

Gör så här

Börja med att förbereda nötterna till toscatäcket. Valnötter och hasselnötter gör sig bäst om de rostas en stund i ugnen och sedan ”frasas av” det värsta av det bruna skinnet. Mandeln ska skållas och skalas. Ställ sedan nötterna åt sidan och börja med kakan.

Vispa ägg och socker pösigt.  Sikta de torra ingredienserna och vänd ner. Vänd sedan ner smöret och när allt är väl blandat, vänd ner mjölken. Smörj en springform med lite smör och bröa med ströbröd, för enkelhetens skull kan ni även ha ett bakplåtspapper i botten men skippa inte ströbröden, de bidrar med textur och smak. Häll i den ganska lösa smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 25 minuter.

Under tiden som kakan står i ugnen är det dags att koka toscasmeten.  Lägg smör, socker, salt, vetemjöl, sirap och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Häll i nötterna och rör försiktigt tills smeten har börjat få färg. Ställ åt sidan.

Ta ut kakan ur ugnen, häll på toscasmeten och grädda högst upp i ugnen i ca.20 minuter eller tills toscan har fått fin färg och bubblor i kanterna.

Låt svalna och vänd upp på fat.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *