M är snart sju månader, men vi fegar och vågar inte riktigt ge henne så mycket mat som hon ”borde” äta efter hennes biologiska ålder. Min lilla bebis, hon skulle ju bara vara tre månader!
Vi ger henne dock nån matsked två till tre gånger om dagen med mosad eller puréad mat. Först mosade jag bara en sån liten mängd men det var svårt och ännu svårare att få in fler smaker/ en hel måltid på det viset, så nu gör jag lite mer och fryser in resterna. Fryser gör jag i fryspåsar, det är plast men plast gjord för mat och frys. Många fryser in både barnmat och bröstmjölk i iskubsformar, utan att veta att den plasten är gjord för vatten och ofta bryts ner av fetterna och enzymerna i mat och mjölk, vilket betyder plastpartiklar och gifter som barnet då äter upp. Det är inte krångligare att använda påsar, så här gör jag:
Jag mosar ut puréerna så påsarna blir riktigt platta, och stoppar in i frysen (då får de även plats i den lilla ”islådan”).
När vi ska använda maten bryter jag sönder plattan och skakar, precis som man gör med ispåsar, och sen är det bara att plocka ut så mycket som behövs. Tinar på sekunder!
Matildas favoriter hittills är:
- Banan (solklar listetta)
- Äppelskrap (rått äpple, för hemmakokt mos var superäckligt tydligen)
- Majspuré (kokt fryst majs och en potatis som tryckts genom sil för att få bort majshöljet)
- Potatismos (med bröstmjölk)
- Mannagrynsgröt med banan (lös gröt, och bara lite banan gör stor skillnad)
- Broccoli
- Morotspuré (igen med lite potatis och nån droppe smält smör)
- Turkisk youghurt
Jag älskar idén med plockmat och M har fått prova gurkstavar, vilket var en superhitt. Hon suger och maler med tandköttet och det verkar vara riktigt spännande och skönt när gurkan är kall.
Senaste kommentarer